logotype

Momentan site-ul este in reconstructie...

image1 image1 image1

Monumentul EMIL REBREANU

Un monument ridicat în onoarea eroului Emil Rebreanu, condamnat la moarte de un tribunal militar austro-ungar pentru că a dezertat din armata imperială pentru că a refuzat să lupte împotriva oştirii române în Primul Război Mondial, a fost dezvelit la graniţa dintre comunele băcăuane Ghimeş Făget şi Palanca, pe locul unde s-a stabilit că a fost spânzurat şi înmormântat martirul român.

Lucrarea comemorativă, iniţiată de deputatul Iulian Iancu, a fost realizată cu sprijinul Fundaţiei Gândul aprins de către artistul plastic Marcel Aciocoiţei, pentru a evoca amintirea unui român devenit personaj de istorie şi de roman prin tragicul său sfârşit, la doar 26 de ani, în timpul Primului Război Mondial.

Finalizat în decurs de trei luni, având peste patru metri înălţime, monumentul a fost creat din piatră şi bronz.

În centrul creaţiei se afla efigia eroului Emil Rebreanu, iar pe latura opusă a obeliscului a fost realizată o compoziţie reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, Ministerului Apărării Naţionale, Prefecturii şi Consiliului Judeţean, ai altor instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale din judeţ, primarii oraşelor Moineşti, Comăneşti, Buhuşi, oficialităţi din 14 comune de pe Valea Trotuşului, precum şi aproape o mie de localnici din comuna Palanca.

Slujba de sfinţire a monumentului a fost oficiată de IPS Ioan Sălăjean, arhiepiscopul Harghitei şi Covasnei şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Băcăului.

Au fost evocate de către istorici circumstanţele în care a fost executat eroul-martir după ce a decis să dezerteze din armata austro-ungară, în care era înrolat, pentru a nu lupta împotriva fraţilor săi români, dar şi imortalizarea evenimentelor tragice în romanul „Pădurea spânzuraţilor” de către Liviu Rebreanu, fratele celui spânzurat. S-a mai menţionat faptul că transpunerea cinematografică a romanului de către Liviu Ciulei i-a adus acestuia premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, prima distincţie obţinută de cinematografia românească la importantul eveniment internaţional.

Au fost depuse jerbe şi coroane de flori din partea instituţiilor prezente la manifestare, Ministerul Apărării şi Fundaţia „Gândul Aprins” au acordat medalii şi diplome pentru merite deosebite celor care au contribuit la crearea şi desfăşurarea acestui eveniment, iar participanţii, de la vârstnici depăşind 90 de ani până la elevi de şcoală primară, au aprins lumânări la mormântul lui Emil Rebreanu aflat la baza monumentului.

Complexa manifestare a durat câteva ore bune şi, deşi extrem de frig în zonă, oamenii au urmărit răbdători ceremonia, apoi concertul susţinut de Ansamblul folcloric condus de Damian Drăghici, precum şi evoluţia Ansamblului folcloric "La Portile Neamului" din Palanca.

2019  Comuna Palanca, judetul Bacau  Design by ATNETwork